Bosetting av enslige mindreårige flyktninger

Enslige mindreårige flyktninger er spesielt sårbare og er en prioritert gruppe i bosettingsarbeidet. De trenger trygge og gode oppvekstvilkår, og bosetting av disse krever et spesialtilpasset apparat i kommunene.

Sist oppdatert: 10. januar 2024

Hvem er enslige mindreårige flyktninger?

Enslige mindreårige flyktninger er barn og ungdom som kommer til Norge uten følge av foreldre eller andre voksne med foreldreansvar, og som får innvilget beskyttelse (asyl) her.

Enslige mindreårige som kommer til Norge sammen med andre voksne enn sine foreldre omtales ofte som enslige mindreårige med følgeperson. De har de samme rettighetene til representant/verge og oppfølging som enslige mindreårige som kommer helt alene.

Fra ankomst til den enslige mindreårige flytter til sin nye hjemkommune

Ankomst 

Ved ankomst til Norge må den enslige mindreårige registrere seg hos Politiet og søke om oppholdstillatelse hos UDI.

Barn og ungdom som er mellom 15 og 18 år når de ankommer Norge og søker beskyttelse, får tilbud om å bo på asylmottak for enslige mindreårige i regi av Utlendingsdirektoratet (UDI). Barn under 15 år får tilbud om plass på et omsorgssenter for mindreårige i regi av Barne-, ungdoms- og familieetaten (Bufetat).

Noen enslige mindreårige kommer til Norge sammen med andre voksne følgepersoner. De vil i utgangspunktet få tilbud om å bo på et asylmottak sammen med følgepersonene.

Enkelte enslige mindreårige kommer også direkte til en kommune, uten å ha vært innom et asylmottak først. Disse regnes som privatboende.

Noen enslige mindreårige kommer også til Norge som overføringsflyktninger. Overføringsflyktninger ankommer kommunen direkte fra uttakslandet.

Kartlegging av enslige mindreårige før bosetting

Barn under 15 år ivaretas av Bufetats omsorgssenter og blir kartlagt før bosetting der

Det er de ansatte på omsorgssenteret som kartlegger de enslige mindreårige som bor på omsorgssenter. Kartlegging er definert som en av omsorgssentrenes hovedoppgaver i bvl. kapittel 11-3 og 11-4.

Omsorgssenteret skal utrede barnets situasjon og behov og utarbeide et forslag til oppfølging av barnet mens det oppholder seg på omsorgssenteret (§11-3). Omsorgssenteret skal også kartlegge barnets situasjon og behov som grunnlag for en etterfølgende bosetting i en kommune (§11-4).

For barn og ungdom over 15 år er det asylmottakene til UDI som kartlegger, og utarbeider en individuell kartlegging og tiltaksplan. Når en enslig mindreårig får tildelt en kommune, sendes dette fra mottak til bosettingskommunen.

Overføringsflyktninger kartlegges av IMDi i uttakslandet før de kommer til Norge.

Når barnet har fått innvilget opphold og skal bosettes i en kommune, er informasjonen fra kartleggingen et viktig grunnlag for at IMDi skal finne en egnet kommune og at bosettingskommunen skal kunne legge til rette for bosetting av barna.

Kartlegging av privatboende

Enslige mindreårige flyktninger som bor privat i en kommune må sende inn søknad om bosetting med offentlig hjelp til IMDi, etter at de har fått innvilget oppholdstillatelse. I søknadsskjema fyller den enslige mindreårige selv inn nødvendig informasjon om seg selv. Representant/verge bes hjelpe den enslige mindreårige med å utfylle og sende inn søknadsskjemaet.

Søknadsskjema - bosetting med offentlig hjelp for privatboende 

I forbindelse med høye ankomster i 2022, er kartleggingen av enslige voksne og barnefamilier forenklet. Kartlegging av enslige mindreårige er ikke forenklet og alle enslige mindreårige blir kartlagt før bosetting i en kommune, enten de er med eller uten følgepersoner.

Tildeling av kommune

Det er forskjell på å bo i en kommune og det å bli bosatt med offentlig hjelp i en kommune. Dersom man klarer seg uten hjelp fra det offentlige, står man fritt til å bo hvor man selv ønsker. Personer som ikke blir bosatt med offentlig hjelp, men som finner en kommune på egen hånd, kan risikere å miste ytelser fra det offentlige.

Bufetat bosetter enslige mindreårige flyktninger under 15 år som kom alene til Norge. IMDi har ansvaret for å bosette barn og ungdom over 15. Det er IMDi som finner en egnet kommune for enslige mindreårige som kommer sammen med en voksen følgeperson.

Enslige mindreårige som bor på omsorgssenter eller på et asylmottak vil automatisk få tildelt en bosettingskommune etter at de har fått innvilget en oppholdstillatelse og har gjennomført en kartlegging.

Enslige mindreårige som bor privat, må selv ta kontakt med IMDi for å bli bosatt i en kommune etter at man har fått innvilget oppholdstillatelse

Søknadsskjema - bosetting med offentlig hjelp for privatboende 

Man kan ikke selv velge hvilken kommune man ønsker å bo i, det er IMDi som velger en egnet kommune. I valget av bosettingskommune er den enkelte enslige mindreåriges behov for oppfølging og kommunenes kapasitet sentralt.

Kommunene får forespørsler om bosetting av enkeltpersoner gjennom IMDinett. Når kommunen har godkjent forespørselen, er det inngått en avtale om bosetting med offentlig hjelp mellom IMDi og kommunen.

Logg inn på IMDis digitale tjenester

Når IMDi har funnet en egnet kommune, sendes det et vedtak om bosettingskommune til flyktningen, barnets representant/verge og til kommunen. Det er ikke klageadgang på vedtak om bosettingskommune jfr integreringslovens § 46.

Etter at det er inngått avtale om bosetting, sender mottaket den individuelle kartlegging og tiltaksplanen til bosettingskommunen, som har ansvar for å organisere bo og omsorgstilbudet som barnet trenger

Flytting til kommunen

Akkurat dato for flytting til kommunen avtales mellom kommunen og mottaket. Det er kommunen som følger opp og gir veiledning til den enslige mindreårige etter bosetting i kommunen.

Tilskudd til kommunen

Kommuner som bosetter enslige mindreårige flyktninger, mottar et særskilt tilskudd fra IMDi. 

Kommunens arbeid med enslige mindreårige

Organisering av arbeidet i kommunen

Det er opp til den enkelte kommune hvordan arbeidet med enslige mindreårige organiseres og hvilken etat som skal ha ansvaret for å løse oppgaven. Noen legger ansvaret til barneverntjenesten, mens andre har gode erfaringer med å legge det under flyktningetjenesten, og gjerne i en egen enhet for enslige mindreårige.

Uansett hvor i kommunen ansvaret er plassert, må flere etater samarbeide. Etatene som har ansvar for bolig, skole, helse, kultur og frivillig sektor må bidra til å lage gode oppvekst- og integreringsvilkår for barna.

I likhet med andre barn som befinner seg i den enkelte kommune, er det kommunen som må sørge for at barnet blir tilstrekkelig ivaretatt. Dette gjelder enten den enslige mindreårige har gyldig oppholdstillatelse eller ikke, og om hvorvidt barnet er ivaretatt av slekt, venner og andre følgepersoner, eller om barnet bor i et tiltak i regi av kommunen.

Les mer om dette i håndboken for kommunene (under oppdatering).

Gode grep for kommuner som skal bosette enslige mindreårige, med og uten følgeperson

Samarbeid

  • For å lykkes med bosetting av enslige mindreårige, bør kommunenes tjenestesteder samarbeide rundt oppfølgingen av ungdommen og ev følgepersonen. Ved bosetting av enslige mindreårige med følgeperson, bør kommunens barneverntjeneste alltid være en samarbeidspart. Etatene som har ansvar for bolig, skole, helse, kultur og frivillig sektor må sammen bidra til å lage gode oppvekst- og integreringsvilkår for barna.
  • Enslige mindreårige har rett til å få oppnevnt en representant/verge fra Statsforvalteren, som også kommunen kan samarbeide med i arbeidet. Representant eller verge er en voksen person som skal ivareta den mindreåriges rettigheter i Norge, både personlig og økonomisk og skal fungere som en juridisk erstatter for foreldrene. Representant/verge har ikke det daglige omsorgs- eller forsørgelsesansvaret for barnet.

Skole- og fritidstilbud som passer målgruppa

  • Barn som bosettes trenger et tilpasset skoletilbud, uavhengig av om de bor alene eller sammen med sin familie. Enslige mindreårige som bosettes av IMDi er i målgruppen 15-18 år. Ungdom bør få skoletilbud som gjør at de møter andre på sin alder og kan få brukt sine ressurser på en god måte. Mange barn i denne alderen skal begynne på videregående, og kommunen bør derfor ha et tilrettelagt skoletilbud– også for de som ankommer utenom ordinært opptak.
  • For yngre barn er tilgjengelige plasser i barnehage, mottaksklasser og andre ordinære skoletilbud sentralt.
  • Forskning på bosetting av enslige mindreårige flyktninger (Fra bosetting til voksenliv | IMDi) viser at ungdommene opplever en mangel på kontaktflater med jevnaldrende med norske foreldre. Kommuner som bosetter flyktninger, bør bidra til at barn og ungdom som bosettes har mulighet til å bli kjent med jevnaldrende og delta i fritidsaktiviteter.

Kompetanse:

  • Som med bosetting av flyktninger for øvrig, bærer bosetting av enslige mindreårige flyktninger preg av uforutsigbarhet. Antall enslige mindreårige er basert på prognoser. Ulike enslige mindreårige har ulike behov for oppfølging, og behovet kan også endre seg etter bosetting. Det er en styrke med kommuner som er fleksible i oppfølgingen og kan tenke ulike løsninger for ungdommene som skal bosettes i kommunen, utfra den enkeltes behov.
  • Kommuner som bosetter enslige mindreårige flyktninger, bør ha kompetanse i å ivareta barn og unge som har bærer på traumer og har opplevd vanskelige ting og som fortsatt står i vanskelige situasjoner knyttet til negativ sosial kontroll og press fra familie i hjemlandet. Kommunen bør ha kompetanse innen psykisk helse og negativ sosial kontroll. Her finner du mer informasjon om negativ sosial kontroll: Negativ sosial kontroll | IMDi. Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) har gode råd for å møte barn med fluktbakgrunn: Psykososial støtte for flyktninger - NKVTS. RVTS har også kompetansehevende kurs for kommunale tjenester som jobber med enslige mindreårige flytkninger: Flyktninger og migrasjon - RVTS Øst (rvtsost.no)
  • Kommuner som evner å kombinere den flyktningefaglige kompetansen og den barnefaglige kompetansen i kommunen, lykkes ofte godt.

Tiltak i kommunene

De aller fleste enslige mindreårige flyktninger har behov for voksenpersoner rundt seg som kan gi dem trygghet, omsorg og veiledning. Dette innebærer at kommunen bør vurdere ulike omsorgsløsninger og ha et differensiert bo- og omsorgstilbud slik at barnet får gode oppvekstbetingelser.

Kommunene har ulike botilbud for enslige mindreårige flyktninger som skal bosettes i kommunen. Hvilken kommune og hvilken boløsning som er egnet er avhengig av den enkeltes tilretteleggingsbehov og behov for oppfølging.

Noen enslige mindreårige har kommet alene til Norge, men bor sammen med herboende slekt eller venner. Andre kommer til Norge sammen med voksenpersoner som ikke er deres foreldre. Enslige mindreårige som kommer sammen med voksne følgepersoner bosettes ofte, men ikke alltid, sammen med følgepersonene.

Det er bosettingskommunen som avgjør hvilke botiltak som er det mest egnede for den enslige mindreårige.

Aktuelle boløsninger i kommunene kan være:

  • Bofellesskap. Disse kan er ofte bemannet, enten fulltid eller etter behov.
  • Fosterhjem
  • Hybel med eller uten oppfølging
  • Plass på institusjon.

Helse og forebygging

Barn som flykter alene, har ofte vært utsatt for traumatiske opplevelser og mange vil ha behov for oppfølging over flere år. Les mer om arbeid med helse og forebygging. 

Enslige mindreårige er en sårbar gruppe, og det er viktig at kommunene er oppmerksomme på tema knyttet til psykisk helse og Negativ sosial kontroll.

Noen enslige mindreårige fyller 18 år kort tid etter bosetting. Erfaring tilsier at kommunen som bosetter dem må være forberedt på at den enkelte fortsatt vil trenge bistand til å orientere seg i lovverket og i rettigheter og plikter i samfunnet for øvrig.

Representanter og verger for enslige mindreårige flyktninger

Enslige mindreårige får oppnevnt en verge eller representant når de søker beskyttelse i Norge. Det er Statsforvalteren som oppnevner en representant.

Representant eller verge er en voksen person som skal ivareta den mindreåriges rettigheter i Norge, både personlig og økonomisk og skal fungere som en juridisk erstatter for foreldrene. Representant/verge har ikke det daglige omsorgs- eller forsørgelsesansvaret for barnet.

Les mer om Representant for enslig mindreårig asylsøker på statsforvalteren.no

Har du spørsmål om bosetting av enslige mindreårige?

  • Kom barnet alene til Norge og bor nå privat hos andre?
    • Hvis barnet er under 15 år, er det Bufetat som skal kontaktes. Ta kontakt med Bufetat, region øst postmottak@bufetat.no telefon 46 61 50 00.
    • Er barnet over 15 år, er det IMDi som er riktig instans. Ta kontakt på  bosettingem@imdi.no eller på telefon 4000 1960
    • Kom barnet til Norge sammen med en følgeperson (for eksempel tante/onkel, søsken), er det IMDi som skal kontaktes på  bosettingem@imdi.no eller på telefon 4000 1960.
    • Er du bekymret for et barn, er den lokale barneverntjenesten riktig sted å henvende seg.
Fant du det du lette etter?