Hvem blir årets Mangfoldsvirksomhet?

Mangfoldsprisen er statens utmerkelse for fremragende bruk av innvandreres kompetanse i arbeidslivet. Årets finalister er nå klare. Prisen deles ut på IMDis årskonferanse.

Sist oppdatert: 10. november 2021

Finalistene har imponert Mangfoldsprisens nasjonale jury med hvordan de bruker innvandreres kompetanse og bakgrunn til å skape merverdi i egen virksomhet.

Mangfoldsprisen skal blant annet løfte frem suksesshistorier som inspirerer til et mer mangfoldig arbeidsliv.

Finalistene

Det deles ut pris i to kategorier: én pris i kategorien mellomstore og store virksomheter og én pris i kategorien små virksomheter.

Etter at Mangfoldsprisens regionale priser har blitt delt ut, er det nå tre finalister i hver kategori. Finalistene konkurrerer om gull, sølv og bronse i sin kategori. I tillegg skal prisen for "Årets mangfoldsvirksomhet" deles ut til én av de to gullvinnerne.

Mellomstore og store virksomheter

De tre finalistene i kategorien mellomstore og store virksomheter er:

  • Oda Norway AS
  • Lerøy Norway Seafoods AS
  • Semine AS

– Vi er glade og takknemlige for å ha nådd finalen. Vi har alltid vært opptatt av å ansette medarbeidere med en annen bakgrunn. De bringer inn helt nye perspektiver – og mangfold skaper også en kultur der du blir tvunget til å tenke nytt og annerledes, sier daglig leder Karl Munthe-Kaas i Oda.

Hos Lerøy Norway Seafoods AS i Melbu i Vesterålen i Hadsel kommune har de arbeidet metodisk for å kartlegge og ta i bruk kompetanse hos ansatte med innvandrerbakgrunn.

– Det betyr mye for oss å bli stemt frem til finalen. Vi er stolte over at vi som største arbeidsgiver på et lite sted som Melbu har lykkes med å bygge opp en mangfoldig stab. Det er muligheter hos oss uansett hvor du kommer fra, sier fabrikkleder Jørn Åge Stikkholmen i Lerøy.

I Agder gleder programvareselskapet Semine seg over å ha nådd opp til finalen med sitt inkluderingsarbeid, som blant annet består av en mentorordning med skreddersydde opplegg for å ivareta den enkelte.

– Mangfold har sittet i ryggmargen og strategien vår hele tiden, og har blitt løftet ut i hele organisasjonen. Vi ser flere positive ringvirkninger av en mangfoldig stab, blant annet produkter som treffer kundene våre bedre og skaper vekst. Vi setter stor pris på å være blant finalistene, sier daglig leder Lene Diesen i Semine AS.

Små virksomheter

De tre finalistene i kategorien små virksomheter er:

  • Skoglyvegen barnehage AS
  • Martin Walderhaug eftf. AS
  • VestfoldLAB AS

– Vi er svært glade for å ha blitt stemt frem til finalen. Vi har tro på mennesket – og at forskjellighet er en styrke. Hvis vi skal løse samfunnsproblemet med at altfor mange faller utenfor, må vi starte med barna, sier daglig leder Else Marit Nilsen i Skoglyvegen barnehage.

Det familiedrevne håndverksbakeriet Martin Walderhaug eftf. AS har flere slike historier å by på, med ansatte som har fått lære seg et yrke fra grunnen av.

– For oss er mangfold særlig viktig, siden vi lærer veldig mye av hverandre. Vi er opptatt av at alle skal få de samme mulighetene, og setter ingen begrensninger når en ansatt ønsker å utvikle seg og lære. Vi ønsker virkelig å lykkes med de menneskene vi har tatt inn. Derfor er det en viktig milepæl for oss å bli finalist til Mangfoldsprisen, sier daglig leder Marianne Walderhaug.

I kjemi- og mikrobiologilaboratoriet VestfoldLAB AS, tenker ledelsen på mangfold i staben som en nøkkel til vekst og økt kunnskap i virksomheten.

– Å komme til finalen betyr mye for oss. Vi har tradisjon og kultur for å gi folk en sjanse, og vi ønsker å gi muligheter til de som sliter med å komme inn på arbeidsmarkedet. Det handler om hvem du er, og hva du kan. Folk med en annen bakgrunn gir oss innsikt som gjør oss mer effektive, sier daglig leder Bent Mathisen.

Prisutdeling på IMDis årskonferanse

Det er Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) og Arbeids- og sosialdepartementet som står bak Mangfoldsprisen. De nasjonale prisene deles ut på IMDis årskonferanse den 19. november i Oslo.

Mer om Mangfoldsprisen finner du på mangfoldsprisen.no.

Fant du det du lette etter?