Utgifter til bosetting av flyktninger økte i 2023

Kommunenes utgifter til bosetting og integrering av flyktninger økte fra 2022 til 2023. Det viser en fersk rapport fra Beregningsutvalget.

Sist oppdatert: 3. september 2024

Bosetting og integrering av flyktninger er en kommunal oppgave, og disse kommunene mottar tilskudd fra staten: et generelt integreringstilskudd, et tilskudd for barn som kommer hit uten foreldre, og en sum til opplæring i norsk og samfunnskunnskap.  

Målet er at flyktningene skal få etablert seg på sitt nye hjemsted, lære språket, og begynne med utdanning, opplæring og arbeid. 

Store forskjeller i utgiftene 

Beregningsutvalgets er et partssammensatt utvalg fra staten og kommunesektoren. Utvalget gjør årlige kartlegginger for å følge med på forholdet mellom kommunenes merutgifter og tilskuddene.  

Utvalgets rapport for 2023 viser at kommunene i gjennomsnitt fikk dekket 91, 8 prosent av merutgiftene til bosetting og integrering fra staten. Det er en nedgang fra 97,3 prosent året før. 

Grunnen er en markant økning i utgifter til sosialhjelp og bosetting. Det skyldes at det kommer mange flyktninger, samt økte bolig- og levekostnader. I tillegg er det mange barn, eldre og enslige forsørgere blant ukrainske flyktninger.  

Det har vanligvis kommet få mindreårige uten foreldre som flyktninger til Norge. De siste årene har antallet økt, som følge av krigen i Ukraina. I 2023 var dekningsgraden for tilskudd for enslige mindreårige på 113,8 prosent. Her er det store forskjeller i utgiftene for hver kommune, men i gjennomsnitt dekker tilskuddene mer enn utgiftene.  

Forklaringen er at disse barna vanligvis utgjør en liten gruppe, som det koster mye å følge opp. Særlig komplisert og kostnadskrevende er det hvis barna er små, uten slektninger eller andre kjente i Norge.  

De siste årene har vi fått flere enslige mindreårige fra Ukraina. Noen er eldre tenåringer som kan bosette seg hos slektninger i Norge. Dermed blir kommunenes utgifter mindre, og derfor dekker tilskuddet i gjennomsnitt mer enn kommunene bruker. 

Innspill til statsbudsjettet  

Fra 2022 til 2023 har det vært en økning på tre prosentpoeng i tilskuddet til opplæring i norsk og samfunnskunnskap. I fjor dekket det 80,1 prosent av kommunenes gjennomsnittlige utgifter. 

Beregningsutvalgets rapport er et innspill til regjeringens arbeid med statsbudsjettet for 2025. Det som vil få stor betydning for utgiftene i år og neste år, er hvor mange av ukrainerne som avslutter introduksjonsprogrammet, kommer i arbeid og greier å forsørge seg selv. 

Rapport fra Beregningsutvalget

 

 

Fant du det du lette etter?