Frihet, JA!

Målet med Frihet, JA! er å øke respekten for menneskerettighetene og motvirke negativ sosial kontroll. Tiltaket er utviklet av Menneskerettighetsakademiet.
Mål og målgruppe
Målet med Frihet, JA! er å forebygge og motvirke negativ sosial kontroll, og øke respekten for kvinner og barns rettigheter. Gjennom deltakelsen styrkes deltakerne i å bruke sin frihet og ta selvstendige valg.
Målgruppen er kvinner og menn som tilhører minoritetsmiljøer der negativ sosial kontroll kan være en utfordring. Tiltaket foregår i disse fylkene: Agder, Oslo, Akershus, Østfold, Trøndelag og Vestland.
Om tiltaket
Den pedagogiske håndboken «Frihet, JA!» er fundamentet i prosjektet. Bokens undervisningsaktiviteter er basert på deltakende pedagogikk som inviterer til dialog og refleksjon og som styrker deltakernes egenverd og mestringsfølelse. Temaer er: frihet; negativ sosial kontroll; kultur; kjønnslemlestelse; kvinners rettigheter; barns rettigheter. Også negativ kontroll overfor homofile og andre som kan bryte med normer for kjønn og seksualitet tas opp. Opplegget er relevant for mange, men er særlig utformet for kvinner i minoritetsmiljøer.

Opplæringsmodellen Frihet, JA! består av et innledende to-dagers grunnkurs som organiseres i samarbeid med lokale partnere. De fleste grunnkursene er kun for kvinner, men i enkelte inkluderes også menn. Deltakere som vil engasjere seg videre etter grunnkurset, kan delta på et to-dagers viderekommende kurslederkurs. Etter at nye kursledere har signert på en frivilligavtale med etiske retningslinjer, blir de frivillige kursledere som kan organisere små Frihet, JA!-workshops (2-3 timer) i egne miljøer. Dermed spres budskapet til kvinner og menn på grasrota. Kurslederne som har organisert workshops i egne miljøer, blir invitert til en ressursleder-samling på slutten av året der de får dypere kunnskap, møter kursledere fra andre regioner og utveksler erfaringer. Kurslederne besøker også institusjoner som Nobels Fredssenter.
Organisering, samarbeid og økonomi
Menneskerettighetsakademiet har ansatt en prosjektkoordinator på deltid for å arbeide med praktisk gjennomføring. Stiftelsen Mangfold i Arbeidslivet og Agder Fylkeskommune har vært formelle partnere siden 2021. Flere andre aktører er med å tilrettelegge for og rekruttere til workshops i de ulike regionene. Blant partnerne er Kurdish Women Rights (Østfold), Fellesforum for innvandrerkvinner i Østfold, Stiftelsen RKF (Rådet for Kulturkompetanse i Forebyggende arbeid) (Oslo), Arendal kommune, Dialogsenteret i Trondheim kommune, Skeiv Verden og Voksenopplæringen i Oslo.
Aktivitetene er finansiert med midler fra IMDi, Agder Fylkeskommune og Menneskerettighetsakademiet. Øvrige partnere bidrar i prosjektet uten vederlag. De lokale kurslederne jobber frivillig.
Slik kommer du i gang
- Sett deg et mål. Når man vet hvor man vil, er det lettere å finne ut hva som kreves av frivillig arbeid, penger og andre faktorer for å komme dit.
- Det kan være lurt å starte i det små, og heller utvikle noe større etter hvert som man får erfaring.
- Hvis man skal søke midler til aktiviteter, er det viktig med en god beskrivelse av mål, virkemidler og problemet man vil gjøre noe med.
- Det er en fordel å samarbeide med andre. Særlig viktig er det å inkludere mennesker som har kompetanse på tematikken, og/eller dem som er direkte berørt.
- I mange kommuner er det frivilligsentraler, biblioteker og/eller kulturhus som både vil samarbeide og som har lokaler som kan brukes gratis eller for en rimelig penge.
- Hvis du skal organisere opplæring som tar utgangspunkt i Frihet, JA! prosjektet, er det viktig å sette seg godt inn i temaet og de pedagogiske metodene før du begynner. Håndboken beskriver trinn for trinn hvordan du skal gå frem.
Lenker
Frihet, Ja! - Menneskerettighetsakademiet
Kontaktinfo
E-post: post@mr-akademiet.no