Karriereveiledning

Metodehefte i karriererveiledning for deltakere med lite skolegang

    Publisert: 20. juni 2025

    Jobbsjansen Grünerløkka har utviklet et metodehefte i gruppebasert karriererveiledning for deltakere med lav skolebakgrunn og svak tilknytning til arbeidslivet.

    Metodeheftet bygger på modellen «Karrierelæring i kontekst», utviklet av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (Karrierelæring i kontekst | HK-dir). Heftet inneholder ulike praktiske oppgaver som bydelen mener fungerer godt for denne målgruppen.

    Mål og målgruppe

    Målgruppe

    Minoritetsspråklige deltakere i introduksjonsprogrammet, Jobbsjansen eller Forberedende opplæring for voksne (FOV, tidligere grunnskole for voksne), som har lav skolebakgrunn og liten kjennskap til arbeidslivet i Norge.

    Målsetninger for deltakere

    Den enkelte deltaker skulle få: 

    • økt kunnskap om egen yrkeskompetanse
    • tydeligere definerte fremtidsplaner og karriereønsker
    • bedre selvinnsikt og styrket mestringstro

    Om tiltaket

    Erfaringen fra oppfølging og veiledning av denne målgruppen viser at de trenger en mer praktisk og visuell tilnærming til læring hvor deltakerne stimuleres gjennom aktivitet og samtale, og at gruppeveiledning er en god veiledningsform for denne målgruppen.

    Jobbsjansen Grünerløkka har derfor utviklet et metodehefte i karrierveiledning tilpasset denne målgruppen. Målsetningene for de ulike modulene i kurset bygger på de 5 karriereknappene som presenteres i kvalitetsrammeverket som nyttige områder for utforsking og læring for å bidra til økt karrierekompetanse hos deltakerne (Karrierelæring i kontekst | HK-dir).

    Metodeheftet har en kort introduksjon til mål for hver modul og flere ulike gruppeoppgaver som bidrar til økt kompetanse og bevisstgjøring knyttet til modulens tema. Heftet er ment å både fungere som en idébank hvor en kan plukke oppgaver etter ønske og behov, men kan også gjennomføres som et helhetlig kurstilbud. Oppgavene er tilpasset deltakere med norskkompetanse på et lavere nivå (A1-A2), og krever stort sett bare muntlige ferdigheter i norsk.

    Organisering og økonomi

    Jobbsjansen Grünerløkka har testet ut kurset i to ulike runder:

    Første runde

    Ukentlige samlinger over 6 uker for ca. 6 deltakere som ikke kjente hverandre fra før. Fordelen var at deltakerne kunne følge andre kurs samtidig og reflektere over temaet over tid. Ulempen var uforutsigbarhet i oppmøte og sårbarhet på grunn av liten gruppestørrelse.

    Andre runde

    Daglige samlinger i en uke for 10-15 deltakere tilknyttet et arbeidstreningstiltak hvor deltakerne kjente hverandre fra før. Kurset ble holdt i de vanlige lokalene, noe som førte til større forutsigbarhet i oppmøte og mindre tid brukt på å bli kjent og skape trygghet i gruppa. Ulempen med denne organiseringen kan være at man mister noe av effekten av prosessveiledning når kurset gjennomføres som et intensivkurs og som en integrert del av deres daglige arbeidstrening og oppfølgingstiltak.

    Metodeheftet er fleksibelt og kan tilpasses ulike former for organisering. Selv om kurset gir best utbytte for en mindre, fast gruppe som møtes over en avgrenset periode, kan mange av aktivitetene også gjennomføres med større grupper. Det er også mulig å plukke ut enkelte moduler eller oppgaver etter behov.

    Kurset krever ingen ekstra økonomiske midler for å gjennomføres. Men det krever at veileder har kapasitet til noen forberedelser og gjennomføring av samlingene, i tillegg til et egnet grupperom/lokale.

    Slik kommer du i gang

    Oppgavene i metodeheftet kan fungere båre som gruppeveiledning over flere samlinger, eller som uavhengige oppgaver. Metodeheftet er ment å skulle være nyttig for både veiledere og lærere eller andre som jobber med arbeidsveiledning for målgruppen, men det trengs ingen forkunnskap eller lang erfaring innen karrierveiledning for å gjennomføre oppgavene.

    Det er bare å sette i gang!

    Vedlegg

    Metodehefte - Karriereveiledning for deltakere med lite skolegang (pdf)

    Lenker

    Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (2024), «Kvalitet i karriereveiledning».

    Kompetanse Norge (2020), Nasjonalt kvalitetsrammeverk for karriereveiledning – presentasjon av områdene kompetansestandarder, karrierekompetanse og etikk. (Rapport ISBN 978-82-7724-375-7). 

    Kontaktinfo

    Anita Wamai, Prosjektleder Jobbsjansen Grünerløkka

    Anita.wamai@nav.no / Tlf. 402 19 746