Tolkemonitor LOV for rapporteringsåret 2024
Publisert
Juni 2025
Publisert: 18. juni 2025
Rapporten Tolkemonitor LOV 2024 er utarbeidet av Agenda Kaupang på oppdrag fra IMDi, og presenterer hvor godt offentlige virksomheter lykkes med etterlevelse av tolkelovens bestemmelser om bruk av tolk og retningslinjer for dette.
Rapporten er et viktig kunnskapsgrunnlag for IMDis arbeid med veiledning av offentlige virksomheter. Kunnskapen er også viktig for andre sektormyndigheter som bistår underliggende etater og virksomheter med dette, samt for de offentlige virksomhetene selv.
Lest rapporten
Last ned rapporten Tolkemonitor LOV 2024.pdf
PDF, 578,6 kilobytes
Tilsyn med offentlige organers etterlevelse av tolkeloven
Formålet med Tolkemonitor LOV er å måle offentlige organers etterlevelse av tolkeloven §§ 4, 6, 7, 9 og 12. Indikatoren for å måle etterlevelse av § 4 (forbud mot bruk av barn som tolk) og § 6 (krav til å bruke tolk) er funn fra tilsyn med tolkeloven og øvrige tilsyn hvor tolkelovens bestemmelser er vurderingstema.
Det ble i 2024 ikke gjennomført egne tilsyn med spesifikke bestemmelser i tolkeloven, men Agenda Kaupang har funnet elleve tilsyn som belyste hvorvidt tolk ble brukt ved behov og to tilsyn som belyste rutiner for bruk av tolk. Ni av disse elleve tilsynene fant tilfredsstillende bruk av tolk, noe som er positivt selv om antallet tilsyn er lavt.
Krav til tolkers kvalifikasjoner
Tolkeloven § 7 stiller krav til at offentlige virksomheter skal tilstrebe å forespørre kvalifiserte tolker om tolkeoppdrag på språk hvor det finnes kvalifiserte tolker. Andelen tolkeoppdrag gjennomført med kvalifisert tolk har vært økende i flere år, og har økt fra 48 prosent i 2020 til 70 prosent i 2024. Økningen de siste to årene har vært imidlertid vært ganske liten, noe som tilsier at man ikke kan forvente store endringer i denne andelen framover. De ulike sektorenes bruk av kvalifiserte tolker ser ut til å være relativt stabil. Som tidligere år er også i 2024 offentlige virksomheter med egenregiløsninger de som i størst grad lykkes med å dekke sitt tolkebehov med kvalifiserte tolker, sammenlignet med offentlige tolketjenester og private tolkebyråer.
Basert på funn om ulikheter i måloppnåelse knyttet til § 7, anbefaler Agenda Kaupang en forsterket veiledningsinnsats rettet mot offentlige organer knyttet til å bistå disse med å utvikle gode organisatoriske løsninger for å sikre god nok tilgang til kvalifiserte tolker.
Retningslinjer for bruk av tolk
Tolkeloven § 9 pålegger offentlige organer som jevnlig bruker tolk å ha retningslinjer for bestilling og bruk av tolk. Undersøkelsen viser at 15 prosent av de offentlige organene har retningslinjer som tilfredsstiller tolkelovens krav til hva slike retningslinjer skal inneholde. 52 prosent har retningslinjer som kun delvis tilfredsstiller kravene, mens 33 prosent ikke har retningslinjer for bruk av tolk overhodet, eller ikke oppfyller et eneste av kravene tolkeloven stiller til slike retningslinjer. Tallene er tilnærmet like tilsvarende tall for 2022 og 2023, og ingen positiv endring fra foregående år kan påvises. Agenda Kaupang finner på bakgrunn av dette at det er behov for forsterket innsats hos offentlige organer for å sikre etterlevelse av tolkelovens krav til retningslinjer.