Når må du bruke tolk – og hvordan gjør du det riktig?
Å bruke tolk kan være avgjørende for at mennesker får tilgang til rettigheter, tjenester og god hjelp.
Publisert: 27. juni 2025
Alle skal kunne forstå og bli forstått i møte med det offentlige. Derfor må offentlig ansatte vite når det er behov for tolk, og hvordan de bestiller riktig tolk. Det gjelder uansett om samtalen skjer fysisk, digitalt eller på telefon.
Bruk kvalifisert tolk
Som hovedregel skal du bruke en tolk som er oppført i Nasjonalt tolkeregister. Dette er tolker som har dokumentert faglig kompetanse. Unngå å bruke familiemedlemmer, barn eller kollegaer som «kan litt språk».
Virksomheten din skal ha en fast rutine og retningslinjer for å bestille tolk. Les mer om hva slike retningslinjer skal inneholde her.
Tolker skal gjengi alt som sies på begge språk, uten å gi uttrykk for egne holdninger eller meninger. Du finner informasjon om hva du må tenke på når du skal gjennomføre en tolket samtale her.
Når må du be om politiattest?
Tolker som skal jobbe for politi, domstol eller i utlendingssaker, må levere politiattest. Det gjelder blant annet i straffesaker, og når tolken jobber for retts- eller utlendingsmyndighetene. Du som bestiller, har ansvar for å be om politiattest, og å vite når det er nødvendig. Les mer om hvordan du gjør det her.
Når bør du varsle, og hvordan?
Hvis du opplever at en tolk bryter taushetsplikten, god tolkeetikk eller virker uegnet, må du varsle. Det er viktig for å sikre at brukere og ansatte er trygge.
Du kan enkelt sende et varsel til oss, og du finner informasjon om hvordan du gjør det på nettsiden vår.