Varsle om tolkers brudd på tolkeloven

Publisert: 30. januar 2025

Enhver kan varsle om tolker som ikke overholder tolkelovens krav til tolker.

Hvordan varsle

Alle kan varsle IMDi ved mistanke om at tolker ikke overholder tolkelovens krav til tolker. Tolkeloven stiller krav til tolker om god tolkeskikk, taushetsplikt og habilitet.

Send varslet til IMDi på post@imdi.no eller med papirpost til IMDi, Postboks 672, 8508 Narvik. Merk eposten eller brevet med “Varsel om brudd på tolkeloven”. 

Hva må varslet inneholde?

Varslet bør inneholde så mye informasjon som mulig om det som har skjedd. Oppgi navn på tolken, hvor og når det du varsler om skjedde og en beskrivelse av bruddet på tolkeloven.

Hvis du varsler på vegne av en offentlig virksomhet eller et tolkebyrå, vil vi gjerne vite hvilke rutiner dere har for oppfølging av avvik og hva dere allerede har gjort i saken.

Taushetsplikt ved behandling av varslingssaker

IMDi kan kreve at offentlige organer, uten hinder av taushetsplikt, gir oss de opplysningene som er nødvendige for å vurdere om en tolk har brutt kravene. 
Tolker som varsler om andre tolkers brudd på tolkeloven, må ikke gi oss opplysninger som innebærer at de selv bryter taushetsplikten.

Kan jeg være anonym?

Privatpersoner kan varsle med fullt navn eller være anonym.
Husk at tolken varselet gjelder har rett til innsyn i varselet, også når varsleren vil være anonym. Dersom du ønsker å varsle anonymt, må du derfor være oppmerksom på at e-postadresse, underskrift og måten du skriver på, kan gjøre at du blir gjenkjent.

  • Du kan sende inn varsel med fullt navn
  • Du kan fremstå med navn overfor IMDi, men be om at dette ikke gjøres kjent for parten i saken. Dersom du velger dette alternativet, vil anonymiteten kunne bli opphevet dersom det bes om innsyn.
  • Du kan velge å melde inn saken anonymt, slik at heller ikke IMDi vet hvem som melder. Dersom du velger å sende e-post må du være klar over at e-postadressen vil komm frem i headingen på e-posten, og IMDi vil da få kjennskap til navnet ditt. Da er du ikke lengre anonym.

Anonyme varsler kan begrense IMDis mulighet til å undersøke saken. Det kan da bli behandlet som et tips, og vi vil vurdere hvordan vi kan følge opp videre.

Hva skjer med varslet?

Den som varsler er ikke part i saken og blir dermed ikke holdt oppdatert om IMDis saksbehandling. IMDi tar kontakt med alle som kan bidra til å gi klarhet i det som har skjedd.

Når vi mener at det er sannsynlig at en tolk har brutt tolkeloven, vil vi ta kontakt med tolken, slik at tolken får anledning til å komme med sine synspunkter i saken, som vil være til hjelp i IMDis vurdering av varselet. Tolken vil da få innsyn i saken. 

I de meste alvorlige tilfeller av brudd på tolkeloven, kan IMDi beslutte å utestenge tolken midlertidig fra Nasjonalt tolkeregisteret i den tiden det tar å behandle saken.

I noen varslingssaker kan IMDi vurdere at det er tilstrekkelig å gi veiledning i regelverket for krav til tolker. Veiledningen kan gis både til den som varsler og til tolken det er varslet på.

Rådgivende utvalg

IMDi drøfter alle saker hvor IMDi vurderer en reaksjon, med et utvalg som består av en tolk, en fagperson fra offentlig sektor som bruker tolk i arbeidet, en ansatt ved en tolkeutdanning og en brukerrepresentant for minoritetsspråklige tolkebrukere. 

Utvalget gir IMDi råd om vår vurdering av saken og hvilken reaksjon som IMDi vil gi. IMDi fatter en selvstendig beslutning om reaksjoner.

Reaksjoner

IMDi kan enten gi en advarsel eller utestenge tolken fra Nasjonalt tolkeregister. Statsautoriserte tolker kan i tillegg bli fratatt sin autorisasjonsbevilling. Lengden på utestengelsen fra Nasjonalt tolkeregister kan variere, avhengig av alvorligheten av brudd på tolkeloven.

IMDi kan bare utføre reaksjoner mot statsautoriserte tolker og tolker som er oppført i Nasjonalt tolkeregister. Tolkeregisteret er et kvalitetssikret innsynsregister over tolker som oppfyller tolkelovens krav.

Brudd på andre lover og regelverk

Tolkers brudd på tolkeloven, kan i noen tilfeller også være brudd på andre lover. For eksempel kan brudd på taushetsplikten i alvorlige tilfeller bli straffet etter straffeloven §209.

Mer informasjon

IMDi har ansvar for å følge opp tolkeloven og bidra til at offentlig sektor bruker kvalifiserte tolker. Les mer om hva IMDi gjør på tolkefeltet.