Kompetanse for fremtiden
Behov for justering av tiltak for innvandrere med lave norskferdigheter og lite formell kompetanse.
Behov for justering av tiltak for innvandrere med lave norskferdigheter og lite formell kompetanse.
IMDi lyser ut stipender til studenter som ønsker å skrive masteroppgave om integrering. Søknadsfrist er 16. januar 2024.
Juryen mener at årets vinner er en dyktig kommune som strekker seg svært langt i arbeidet med bosetting- og integrering.
Høye ankomster av fordrevne ukrainere gjør at botiden i asylmottak vil øke, varslet regjeringen i en pressekonferanse med UDI og IMDi tirsdag. Samtidig ønsker regjeringen å spisse introduksjonsprogrammet slik at flere kan komme raskere i jobb.
UDI må nå øke mottakskapasiteten med nærmere 3.000 plasser som følge av høye ankomster av ukrainske flyktninger. Samtidig varsler IMDi at dette medfører at bosettingstakten også må trappes opp.
For å understøtte en forutsigbar og god prosess ønsker IMDi allerede nå å informere om at tidsløpet for anmodningsprosessen for 2023 vil bli noe senere sammenlignet med foregående år.
34 prosent av tolkeoppdragene i det offentlige tildeles til ukvalifiserte tolker. Det viser en ny rapport publisert av IMDi. – Det offentliges etterlevelse av tolkeloven må bli bedre, sier IMDi-direktør Libe Rieber-Mohn.
Rapporten frå berekningsutvalet for 2022 viser at kommunane i stor grad fekk dekt meirutgiftene til busetjing og integrering av flyktningar i dei fem åra kommunane får integreringstilskot.
IMDi ba norske kommuner i mai om å bosette 7000 flere flyktninger - totalt 38 000 i løpet av året. Kommunene har så langt vedtatt å ta imot over 34 000 flyktninger. IMDi venter fortsatt på svar fra halvparten av kommunene.
Stadig færre innvandrere søker seg til sentrale strøk. Det viser Integrerings- og mangfoldsdirektoratets (IMDi) nye rapport om integreringen i Norge.
Hvilke erfaringer har deltakere med introduksjonsprogram og norskopplæring i din kommune? Hvordan opplevde de nyankomne flyktningene bosettingsprosessen? Ved å delta får din kommune svar. Meld din kommune på digitalt veiledningsmøte 10. oktober.
Diskriminering og rasisme på jobb og inkludering av flyktninger fra Ukraina er temaene som står på agendaen når IMDi kommer til Arendal.
Over 14 000 flyktninger er bosatt i norske kommuner i første halvår av 2023. Til sammen er nå over 40 000 ukrainske flyktninger bosatt i Norge siden den russiske angrepskrigen startet.
Det er gjort endringer i integreringsregelverket. Noen av endringene har allerede trådt i kraft, mens andre trer i kraft 1. august 2023. Det er svært viktig at kommunene gjør seg kjent med regelendringene, slik at kommunene fatter riktige vedtak.
For første gang er det utarbeidet en egen NOU for barn og unge i forbindelse med en offentlig utredning. Denne skal bidra til at barn og unge skal forstå forslagene og kunne komme med innspill i høringen.
Om lag 18 000 flyktninger deltok i introduksjonsprogram i løpet av 2022. Dette innebærer en økning på 7 000 flere deltakere enn året før. Økning i antall deltakere skyldes flyktningstrømmen fra Ukraina.
IMDI lanserer nå en ny digital kompetansepakke til bruk for programrådgivere og andre som jobber med introduksjonsprogrammet. Kompetansepakken heter «Godkjenning av utenlandsk utdanning».
De siste årene har flere i det offentlige meldt om utfordringer med å få dekket sitt behov for kvalifiserte tolker. Det siste året har det særlig blitt beskrevet utfordringer med tilgang til tolker på russisk og ukrainsk.
Åtte av ti ukrainske flyktninger som deltok i introduksjonsprogrammet i fjor, mener det er nyttig. Deltagerne trekker særlig frem norskopplæringen og hvordan de blir tatt imot av lærerne i programmet.
Flere ønsker at hjemkommunen deres skal bosette flere flyktninger, enn før krigen i Ukraina brøt ut, viser en ny undersøkelse. I november 2021 var det 44 prosent som ønsket dette. I mars 2023 hadde denne andelen økt til 58 prosent.