Veileder til integreringsloven

Kapittel 1.

1. Om denne veilederen

1.1 Hvem er veilederen laget for, og hva handler den om

Denne veilederen til integreringsregelverket er utviklet av IMDi etter oppdrag fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Veilederen handler om bestemmelsene i integreringsloven og integreringsforskriften. Veilederen er ment som et hjelpemiddel for alle som er interesserte i integreringsregelverket. Den viktigste målgruppen er ansatte i kommunen som jobber med integrering. Målet er at veilederen skal oppleves som et nyttig oppslagsverk for alle som jobber med gjennomføring av ordningene i integreringsloven.

Denne veilederen tar for seg reglene i integreringsloven og integreringsforskriften slik disse er i dag (gjeldende rett). Det har vært hyppige endringer i integreringsregelverket siden integreringsloven begynte å gjelde 1. januar 2021. Dersom du ønsker å se hvilke regler som gjaldt tidligere, finner du en tabelloversikt over de viktigste endringene i kapittel 13

1.2 Hvordan bruke veilederen

Veilederen viser hvordan forvaltningen forstår integreringsloven og integreringsforskriften. Dette kalles forvaltningspraksis og er en type rettskilde. Rettskilder er kilder for hvordan en rettsregel skal forstås.

Hvis det står noe annet i loven, forskriften eller forarbeidene enn det som står i denne veilederen, så går loven, forskriften og forarbeidene foran veilederen.

(Forarbeider er alle dokumenter som har blitt utarbeidet før en lov ble vedtatt. Forarbeidene gir dermed informasjon om hele lovgivningsprosessen, fra lovutkastet ble sendt på høring, frem til det endelige lovforslaget ble vedtatt av de folkevalgte på Stortinget)

1.3 Hva vil du ikke finne svar på i denne veilederen

Veilederen handler om integreringsloven med tilhørende forskrift. Veilederen handler ikke om introduksjonsloven, selv om denne loven fortsatt gjelder for enkelte personer. Veiledning til bestemmelsene i introduksjonsloven, finner du i Rundskriv G-01/2016.

IMDi har også utarbeidet veiledere for registrering i Nasjonalt introduksjonsregister (NIR). Dersom du lurer på hvordan du skal registrere opplysninger i NIR, se brukerveiledninger NIR.

Integreringsloven har nær sammenheng med flere andre lover, blant annet utlendingsloven, opplæringsloven og forvaltningsloven. I denne veilederen står det derfor litt om de lovene som har betydning for integreringsloven, men IMDi har ikke ansvar for oppfølging av disse lovene. Dersom du har spørsmål til noen av disse lovene, må du derfor ta kontakt med den myndigheten som er ansvarlig for den aktuelle loven. 

1.4 Forvaltning av veilederen

Den juridiske veilederen vil oppdateres fortløpende ved regelendringer og regelavklaringer. IMDi er ansvarlig for å forvalte veilederen. Har du innspill eller forslag til endringer i veilederen, kan du sende dem til IMDi på post@imdi.no. Har du konkrete spørsmål til integreringsregelverket kan du rette dem til din statsforvalter.

1.5 Andre ressurser fra IMDi

I tillegg til denne veilederen, har IMDi en rekke andre ressurser. Disse finner du på IMDis nettsider.

Noen særlig viktige hjelpemidler for kommunenes arbeid er:

For en introduksjon til regelverket har IMDi også laget en juridisk kompetansepakke