En film om bildedeling

Opplever du mye kontroll og lite frihet i livet ditt kan det få ekstra store konsekvenser å oppleve at bilder av deg deles uten at du vil det.

Å få spredt bilder av seg selv på nett uten å ville det er ubehagelig for de fleste. For ungdommer som opplever lite privatliv og frihet hjemme kan bildespredning på nett være ekstra stressende.


Noen opplever at familien eller kjæresten kontrollerer dem på apper som Snapchat eller Tiktok. Andre opplever å ikke få lov til å ha mobiltelefon eller at deres mobil og PC kontrolleres.


Det er fint å ha en familie som bryr seg om ditt liv og om hvordan du har det på nett. Men enkelte familier gjør mer enn å bare passe på. De kontrollerer og overvåker hva deres barn gjør på nett og hvor de er. Ofte er dette familier som er opptatt av å unngå dårlige rykter. Du har rett å få mer frihet og privatliv etter hvert som du begynner å nærme deg 18 år.


Mange av de som opplever å ha det slik hjemme skammer seg. De tør ikke å snakke med andre og tror ikke at noen vil forstå dem. Heldigvis finnes flere trygge voksne som kan forstå og støtte deg. IMDis minoritetsrådgivere vet mye om å oppleve overdereven kontroll hjemme. De jobber på mange skoler i Norge og svarer på spørsmål på ung.no hvor alle kan stille spørsmål. Du kan få råd og støtte helt anonymt på flere chattetjenester. Har du opplevd å få et seksualisert bilde av deg delt kan du lese mer på delbart.no.

Vår beste råd er å finne noen du stoler helt på og snakke med dem sånn at du ikke står alene. Det finnes mange som bryr seg.

Se vår film om ufrivillig bildedeling.

Mine rettigheter

Privatliv

Du har rett til et privatliv og respekt for din personlige identitet. Ingen – verken hjemme eller andre steder – skal overvåke deg, snoke, sjekke mobilen din og andre ting som er private, eller bestemme hvordan du ønsker å utvikle deg som person. Det er bare når de som har ansvaret for deg har et behov for å beskytte deg mot noe farlig eller skadelig, at de kan foreta inngrep i ditt privatliv og personvern. Utover dette skal de støtte deg, trøste deg, hjelpe deg når du trenger det, og være gode veiledere i ditt daglige liv.

Foreldre, eller andre som har ansvar for barnet, skal gi barnet stadig større selvråderett med alderen og fram til det fyller 18 år.

Ung.no har laget en oversikt over hvilke rettigheter vi har i løpet av livet.

RÅD

  • Husk at den som kommer med truslene ikke alltid gjør det han eller hun sier. Noen kan få problemer selv hvis de velger å vise et bilde av andre. Hvis du kjenner på panikk, prøv å tenke litt på det først.
  • Ta screenshot av truslene. Lagre informasjonen.Ikke send personen flere bilder, men gå ut av samtalen.
  • Har familien din allerede fått vite at et bilde av deg er blitt delt? Er du bekymret for vold og trusler fra dem eller andre? Ikke hold det for deg selv. Ta kontakt med en voksen du stoler på, politiet eller en anonym chattetjeneste. Husk, du har rett på beskyttelse fra barnevern eller politi hvis du er redd for å bli utsatt for vold.

HVA SIER LOVEN?

Det er ikke lov å sende seksualiserte bilder til noen under 16 år, eller noen eldre som ikke har gitt samtykke til det.

Det er som utgangspunkt straffbart å TAHA eller DELE nakenbilder eller film av noen som er under 18 år.

Unntaksvis kan straffen falle bort dersom gutten/jenta har et nakenbilde av noen som synes det er greit at vedkommende har bildet (for eksempel kjæresten), gitt at de er omtrent like i alder og utvikling og den som blir avbildet, er mellom 16 og 18 år. Det er uansett forbudt å dele bildet videre.

Les mer om loven her.