Lei av å passe lillesøsteren min

Jeg var ganske sikker på at jeg ikke skulle følge og passe på søsteren min etter hun ble 16 år gammel. Så feil kan man ta.

Unge jente med lue og oransje genser

«Taha, du må stå opp. Nida begynner på skolen om en halvtime», roper pappa fra stua. 

Jeg var fortsatt sykt sliten og trett, jeg hadde siste vakt på bensinstasjonen i går kveld. Det siste jeg hadde lyst til var å kjøre søsteren min til skolen.

«Kan hun ikke ta trikken i dag sammen med vennene sine? Jeg orker ikke å stå opp», roper jeg tilbake.

Det er sykt typisk at når jeg er ferdig med videregående må jeg fortsatt opp tidlig om morgenen for Nida skal på skolen.

Det er en del av jobben din

Pappa svarer ikke. Plutselig står han i døra og ser strengt på meg.

«Du vet at vi passer på jentene i vår familie. Det er en del av jobben din som mann og passe på at hun kommer seg trygt til skolen».

Når pappa snakker sånn til meg skjønner jeg at det ikke er noe poeng i å diskutere med han.

Jeg har ikke noe jeg skulle ha sagt

I bilen på vei til skolen spør jeg Nida om hun kan ta trikken fremover. Jeg er ikke så gira på å være sjåføren hennes mer.

 «Hadde det vært opp til meg så hadde jeg så klart tatt trikken med de andre, men du vet hva mamma syns om at jeg går alene», sa Nida.

I det Nida går ut av bilen og lukker døra blir det mer klart for meg. Begge to ønsker å være mer for oss selv og begge to ønsker å være mer med venner.

Det er så dumt at mamma og pappa ikke forstår det.

heart-tekstboks
Det hjelper å prate om det

Kjenner du deg igjen?

Føler du deg overvåket og kontrollert? Er det noen som følger med på det meste du gjør? En del av jobben til foreldre, eller andre som har ansvar for deg, er å passe på barna sine og sette grenser. Dette er en naturlig del av oppdragelsen, men i noen tilfeller er det helt urimelige begrensninger.

Snakk gjerne med læreren din, eller en rådgiver på skolen din. De kan hjelpe deg hvis du vil prate eller har spørsmål.

Se flere det er bra å snakke med

Mine rettigheter

Privatliv

Du har rett til et privatliv og respekt for din personlige identitet. Ingen – verken hjemme eller andre steder – skal overvåke deg, snoke, sjekke mobilen din og andre ting som er private, eller bestemme hvordan du ønsker å utvikle deg som person. Det er bare når de som har ansvaret for deg har et behov for å beskytte deg mot noe farlig eller skadelig, at de kan foreta inngrep i ditt privatliv og personvern. Utover dette skal de støtte deg, trøste deg, hjelpe deg når du trenger det, og være gode veiledere i ditt daglige liv.

Foreldre, eller andre som har ansvar for barnet, skal gi barnet stadig større selvråderett med alderen og fram til det fyller 18 år.

Ung.no har laget en oversikt over hvilke rettigheter vi har i løpet av livet.

Læreren
ER BRA Å HA NÅR..

Opplever du at livet er litt vanskelig? Da kan det være godt å snakke med noen som kjenner deg og ser deg ofte.

Læreren kan være en sånn person. De har også oversikt over hvem som kan hjelpe deg.