Ufrivillig bildedeling

Mona sendte nettopp et bilde av seg selv til Adam...og hun angrer. Familien må i alle fall ikke få vite noe!

Mona er sammen med Adam. De ble sammen forrige sommer mens Mona var på ferie hos familien i hjemlandet.

Mona og familien bodde i huset til bestemor. Plutselig dukket Adam opp i nabobygget. Smilende, kjekke Adam. Når familien har besøk på kveldene møttes de ofte oppe på taket.

Før Mona reiser tilbake til Norge tar de et kysseselfie på Adams mobil. Det er lenge til de skal møtes igjen, så det er fint å ha et minne.

Mona og familien reiser tilbake til Norge, men Adam er uansett på nett det meste av tiden. Det er fint å se ham der, fint å chattes. De skal møtes igjen neste sommer.

Høsten kommer og Mona og Adam chattes ikke like ofte. Det er mye som skjer hjemme og på skolen. Så møter Mona Noah. Noah forstår henne og han er ganske morsom. Det er bare viktig at familien ikke får vite om ham, men Noah forstår sånne ting. Han har det også ganske strengt hjemme.

Det blir desember. Plutselig får Mona en melding av Adam på Whatsapp. Han virker ganske sur. Mona tror han skjønner at det egentlig er slutt, hun har kanskje ikke sagt det helt tydelig…men de chatter jo nesten ikke mer.

Adam: lenge siden, hvorfor har jeg ikke hørt noe fra deg?

Mona: Nei…har vært travelt på skolen og sånn

Adam: ….kan jeg få et nytt bilde av deg?

Mona: hæ? nei det kan jeg ikke sende

Adam: okei, da får jeg bare vise bildet av oss til familien din da kanskje? Vil du det?

Mona: kutt ut Adam….jeg vil ikke sende deg noe mer. Hvorfor er du sånn?

Adam: greit, send meg et bilde eller så får alle vite at du er en hore!

Mona går ut av Whatsapp’en…. hun er redd. Han virket jo så snill i sommer. Det knyter seg i magen. Hun får ikke sove på kvelden, blir bare liggende å stirre opp i taket. Hva vil bestemor og onkel vil tenke hvis de får se bildet av henne som kysser Adam?

Mona orker ikke å kjenne på den ekle følelsen i magen lenger. Hun sender ham et nytt bilde av seg selv i undertøy. "Ikke spør meg om flere bilder Adam. Jeg vil ikke snakke med deg mer. Ikke vis familien min det bildet. Vær så snill" skriver Mona.

Mona håper Adam bare kan la henne være i fred nå. Men så kommer det en ekkel følelse snikende. Skuffelse, redsel og skam. Mona angrer egentlig så snart hun har sendt bildet. "Shit, hva gjør jeg nå egentlig?"  tenker hun.

bubble-tekstboks
Du er trygg hos meg

Kjenner du deg igjen?

Har du opplevd at noen har spredt uønskede bilder av deg på nettet og sosiale medier? Er du bekymret for at familien din vil finne det ut?

Det er ikke galt av deg å sende bilder av deg selv til noen du er glad i. Samtidig er det viktig at du tenker over hva som kan skje etterpå. Det er dessverre veldig vanskelig for politiet å gjøre noe med et bilde når det først er delt, både i og utenfor Norge. Politiet har allikevel mulighet til å hjelpe deg med råd, veiledning og beskyttelse. 

Mangfoldsrådgivere som jobber på flere skoler forstår at slike ting kan være vanskelige. De forstår også at det blir ekstra vanskelig overfor familien din. Sammen kan dere legge en plan for hvordan du kan få hjelp. Du kan også snakke med helsesykepleier, rådgiver, skolepsykolog, en lærer eller en annen voksen du stoler på.

For å komme i kontakt med ditt lokale politi kan du ringe 02800 eller dra til nærmeste politistasjon. Du også ta kontakt på sosiale medier via politiets nettpatruljer. Det finnes også andre tjenester som kan hjelpe deg og gi deg råd. Sjekk for eksempel slettmeg.no, Korspåhalsen eller Ung.no.

Andre nettsider med gode råd:

https://www.politiet.no/rad/trygg-nettbruk/delbart/

Tips | Mia Landsem

RÅD

  • Husk at den som kommer med truslene ikke alltid gjør det han eller hun sier. Noen kan få problemer selv hvis de velger å vise et bilde av andre. Hvis du kjenner på panikk, prøv å tenke litt på det først.
  • Ta screenshot av truslene. Lagre informasjonen.Ikke send personen flere bilder, men gå ut av samtalen.
  • Har familien din allerede fått vite at et bilde av deg er blitt delt? Er du bekymret for vold og trusler fra dem eller andre? Ikke hold det for deg selv. Ta kontakt med en voksen du stoler på, politiet eller en anonym chattetjeneste. Husk, du har rett på beskyttelse fra barnevern eller politi hvis du er redd for å bli utsatt for vold.

HVA SIER LOVEN?

Det er ikke lov å sende seksualiserte bilder til noen under 16 år, eller noen eldre som ikke har gitt samtykke til det.

Det er som utgangspunkt straffbart å TAHA eller DELE nakenbilder eller film av noen som er under 18 år.

Unntaksvis kan straffen falle bort dersom gutten/jenta har et nakenbilde av noen som synes det er greit at vedkommende har bildet (for eksempel kjæresten), gitt at de er omtrent like i alder og utvikling og den som blir avbildet, er mellom 16 og 18 år. Det er uansett forbudt å dele bildet videre.

Les mer om loven her.