Hvordan få støtte under ny runde med hjemmeskole

Flere skoler i Norge tar nå en tidligere juleferie. Det har kommet nye restriksjoner på grunn av nytt virus. Mange er veldig lei av corona-restriksjoner. Kjenner du på utrygghet og kontroll hjemme, har vi noen råd her.

Flere skoler i Norge tar nå en tidligere juleferie. Det har kommet nye restriksjoner på grunn av den nye virusvarianten omikron. De fleste håpet jo at dette ikke skulle skje igjen. De som bestemmer i Norge ønsker at barn og unge som har det vanskelig skal få hjelp og støtte uansett. For mange ungdommer betyr hjemmeskole enda mer tid hjemme, enda en gang. Kanskje du allerede har vært mye hjemme på grunn av corona før og syntes det var vanskelig?

Vi vet at frihet fra hjemmet er ekstra viktig for deg som har en vanskelig hjemmesituasjon. På de fleste skoler kan du fortsatt få tak i noen voksne som bryr seg og kan støtte deg. Dette kan være en minoritetsrådgiver, lærer, miljøarbeider eller helsesykepleier.

Hva kan jeg gjøre om jeg føler meg utrygg og gruer meg til hjemmeskole og juleferien?

  • Snakk med en voksen du stoler på før ferien-forklar din bekymring. Dere kan sammen lage en plan for hvordan du kan føle deg tryggere i juleferien.
  • Finn ut hvem og hvor du kan ta kontakt i juleferien om det er tøft. Se her.
  • Hvis du ikke har noen voksne du tør å snakke med kan du ta kontakt på en telefon eller chattetjeneste for ungdom. Det kan også være fint å snakke med en god venn som du stoler på.

IMDI_larerogelever.png

Hva er en minoritetsrådgiver?

Minoritetsrådgiveren jobber for deg som opplever at noen rundt deg hindrer din frihet. Det kan handle om valg av ektefelle, venner, kjæreste,seksuell legning, utdanningsvalg og fritidsaktiviteter. Noen opplever også vold, trusler eller sosialt press.

Minoritetsrådgivere kan kontaktes på skoleTeams og mobil. Flere har også konto på facebook, instagram og snapchat. Minoritetsrådgivere har taushetsplikt og du skal føle deg trygg når du snakker med dem.

IMDI_laerer.png

Hvordan får jeg tak i en minoritetsrådgiver?

På våre nettsider kan du se en liste over hvilke skoler som har minoritetsrådgiver, og telefonnummeret. Finner du ikke en minoritetsrådgiver nær deg så send oss en epost til: nora@imdi.no. Mailen din blir lest av en minoritetsrådgiver med taushetsplikt.

IMDI_mobil_.png

Har din støttespiller eller minoritetsrådgiver på skolen fri i juleferien? Eller det vanskelig å få tak i noen voksne på din skole nå?

Da kan du kontakte Røde kors telefonen gjennom deres chattetjeneste. Eller se oversikt over chattetjenester for barn og unge. Du kan også ringe og chatte med Alarmtelefonen for barn og unge hele døgnet hele året!

Mangfoldsrådgiver
ER BRA Å HA NÅR..

Opplever du at friheten din er begrenset? Kanskje lever du et dobbeltliv?  Er du det vanskelig å leve opp til alle forventninger både på skolen og hjemme?

Da er mangfoldssrådgivere bra å ha. De finnes på noen skoler og kan gi gode råd og også skaffe hjelp fra andre om det er behov for det. Hvis skolen din ikke har mangfoldsrådgiver, kan du snakke med rådgiver, sosiallærer eller helsesykepleier.

Røde Kors
ER BRA Å HA NÅR..

Trenger du å snakke med noen, og ønsker å være anonym? Røde Kors har taushetsplikt, så du kan være trygg på at det du sier blir hos dem.

Ring 815 55 201 eller chat på med dem på deres nettsider, om det passer bedre for deg.

Røde Kors-telefonen har god erfaring med å hjelpe ungdommer som har det vanskelig hjemme.

Nødtelefonen
ER BRA Å HA NÅR..

Er noen i fare for å bli utsatt for tvangsekteskap, kjønnslemlestelse eller opplever andre akutte og vanskelige situasjoner?

Ring Alarmtelefonen for barn og unge 116 111, eller politiet på telefon 02800 eller nødnummer 112.

Ung.no
ER BRA Å HA NÅR..

Er du mellom 13 og 20 år og veldig nysgjerrig? På ung.no finner du informasjon flere unge lurer på. Du kan også stille spørsmål anonymt.

Se på ung.no, kanskje noen allerede har stilt spørsmål om det samme du lurer på?