Å feire kjærligheten

Den ekte kjærligheten. Mange bruker hele livet på å lete etter den. I dag er det Valentines day og vi feirer kjærligheten! Hva er kjærlighet for deg? Føler du deg fri til å elske den du vil?

Kjærligheten er noe de aller fleste mennesker er veldig opptatt av. Samtidig er det helt normalt å aldri ha vært forelsket. Det viktigste er at du har det bra med deg selv. Absolutt alle har rett til å ha det bra og bli respektert i et forhold!

Dine rettigheter

  • Fra du er 16 år er du myndig innen helse og har rett til å gå til helsesykepleier og få prevensjon uten at foreldrene dine vet det. I noen tilfeller gjelder dette også når du er under 16 år.
  • Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og unge mot overgrep fra voksne. Den skal også beskytte barn og unge mot å ha sex før de er klare for det.
  • Ekteskapsalderen i Norge er 18 år. Det er ulovlig å presse noen til å gifte seg mot deres vilje ved hjelp av psykisk eller fysisk press.

Du har rett til å ha det bra

  • Du har rett til å velge din partner selv.
  • Du har rett til å velge hvem du skal gifte deg med og om du vil skille deg.
  • Du har rett til å velge å ikke være i et forhold.
  • Du har rett til å gå ut av et dårlig forhold.
  • Det er helt normalt å ha valgt en som var feil for deg. 

Å velge selv

Du må ikke være sammen med noen fordi venner eller familie forventer det.

Noen velger å være sammen med noen med samme bakgrunn. Noen vil være sammen med noen som er ulik. Noen er usikre på om de liker gutter eller jenter og noen er tiltrukket av alle kjønn. Alt dette er greit. Det er når et forhold ikke er frivillig det blir feil! Eller om man føler seg presset til å velge bort noen man virkelig er glad i.

Noen opplever å ha familie som ikke aksepterer at man har kjæreste. Noen familier forventer at man gifter seg med noen fra samme bakgrunn eller religion. Du har rett til å finne ut om det er riktig for deg.

Det er mange som kan støtte deg

Hvis du er i et forhold som gjør at du har det vondt bør du snakke med noen. Kanskje din familie eller ditt miljø har mange meninger om hvem du skal være sammen med. Har du en kjæreste du må skjule for din familie? Mange kan kjenne på skam, ensomhet og redsel når de må skjule den de elsker.

Minoritetsrådgivere og helsesykepleiere på skoler vet mye om hvordan det er å ha det sånn. De har taushetsplikt. Tør du ikke snakke med noen er det mange nettsider og chattetjenester du kan oppsøke.

Vil du vite mer om kjærlighet, forelskelse og dine rettigheter?

Om du er skeiv og må skjule det for din familie kan du snakke med en helsesykepleier, andre voksne du stoler på eller sjekke ut skeivverden.no.

Ung.no har mye informasjon om kjærlighet og seksualitet.

Er du usikker på hva som er et bra forhold og hva som er et overgrep er noeharskjedd.no en side som forklarer det på en god og enkel måte.

 Ungerelasjoner.no er en chattetjeneste hvor du kan chatte med profesjonelle om du er i en vanskelig kjæresterelasjon.

IMDI_kjarestepar2.png

 

Mangfoldsrådgiver
ER BRA Å HA NÅR..

Opplever du at friheten din er begrenset? Kanskje lever du et dobbeltliv?  Er du det vanskelig å leve opp til alle forventninger både på skolen og hjemme?

Da er mangfoldssrådgivere bra å ha. De finnes på noen skoler og kan gi gode råd og også skaffe hjelp fra andre om det er behov for det. Hvis skolen din ikke har mangfoldsrådgiver, kan du snakke med rådgiver, sosiallærer eller helsesykepleier.

Helsesykepleier
ER BRA Å HA NÅR..

Har du spørsmål om kropp og helse, pubertet, problemer med venner og familie, eller om du har vanskelige tanker og følelser?

Helsesykepleier har taushetsplikt, og kan være et bindeledd mellom flere som tilbyr hjelp.

Skeiv Verden
ER BRA Å HA NÅR..

Har du spørsmål om legningen din? Kanskje du har spørsmål om identitet? Da kan du snakke med Skeiv Verden.

Ring 23 21 45 98 eller 950 93 293 eller send e-post post@skeivverden.no.

Skeiv Verden har taushetsplikt.

Ung.no
ER BRA Å HA NÅR..

Er du mellom 13 og 20 år og veldig nysgjerrig? På ung.no finner du informasjon flere unge lurer på. Du kan også stille spørsmål anonymt.

Se på ung.no, kanskje noen allerede har stilt spørsmål om det samme du lurer på?