Er du redd for å reise på ferie i sommer?

Er du redd for å reise til utlandet i sommerferien? Er det mye krangling hjemme? Det er lurt å snakke med en voksen du stoler på før ferien, så du kan få hjelp og støtte!

Å reise på ferie med familien er noe som mange gleder seg til. For de fleste blir det en fin tur. Dessverre er det hvert år noen barn og unge som opplever at de ikke får komme hjem igjen fra sommerferien.

Om du har kranglet mye med familien din kan du ha en dårlig følelse før en ferietur. Det kan være krangler om fravær, festing og hvilke venner man har. Du som opplever mye press fra familie om at du må forlove eller gifte deg kan også være redd for en ferie i utlandet.

Hvis du eller din venn er redde er det veldig viktig å snakke med noen før reisen! Det er veldig vanskelig for norske myndigheter å hjelpe deg hvis noe skjer med deg utenfor Norge. Hvis du er under 18 år, er det dine foreldre som har ansvaret for deg, også i utlandet.

Illustrasjon av un ung gutt. Portrettformat

Hvordan kan du vite om dette vil skje med deg? Det er veldig vanskelig å vite selv. Har du en dårlig følelse før en reise er det beste rådet vårt å snakke med en voksen du stoler på før reisen. Sammen kan dere finne ut om hva som gjør deg usikker. Det må ikke være en stor sak for å ta en liten prat. Det kan hjelpe å ta med seg en god venn som støtte. Vi vet godt at det er veldig vanskelig å si nei til en reise med familien alene! 

Det er mange voksne du kan snakke med på skolen din. Det kan være helsesykepleieren, miljøarbeideren eller læreren din. Hvis du heller vil snakke anonymt finnes det mange telefon- eller chattetjenester som du kan se her.

Minoritetsrådgiverne jobber på flere skoler i Norge. De jobber spesielt med at barn og unge ikke skal bli igjen i utlandet etter skoleferien. De kan også mye om å vokse opp med ulike kulturer. Du kan også snakke med dem om andre ting før ferien. 

Du kan også ringe og chatte med alarmtelefonen for barn og unge på telefon 116 111 både natt og dag.

Vi håper du får en fin sommer og at du deler tankene dine med noen!

Bilde av mobiltelefon med ørepropper

Video-sommerferiekampanje 2023

Bekymret for at noen skal etterlates i utlandet mot sin vilje? Få råd og veiledning om hva du kan gjøre på Nora.

Reiseråd hvis du er bekymret

  • Registrer deg før du reiser på www.reiseregistrering.no. Da vet norske myndigheter hvor du er, selv om det er begrenset hva de kan gjøre.
  • Legg igjen kopi av pass, billett og adresseopplysninger hos en voksen du stoler på (skolen, barnevernet, andre).Ta med deg en kopi av passet ditt og ekstra penger.  Gjem dette godt!
  • Avtal telefonsamtaler eller kontakt på nett med en person i Norge som du har tillit til.
  • Noter telefonnummeret til den norske ambassaden som ligger i det landet du skal besøke. Det er lurt å lære nummeret utenat - lapper kan bli borte!
  • Mobiltelefon med kontantkort virker ikke i utlandet. Dersom du har mobiltelefon med kontantkort må du skaffe et lokalt abonnement når du kommer frem til reisemålet.

Hvis noen blir ufrivillig etterlatt i utlandet

  • Ta kontakt med den nærmeste ambassade. Kontaktinformasjon over alle norske ambassader på norway.no. Ambassaden kan gi råd og veiledning, og sammen med andre norske myndigheter vurdere hvordan de best kan hjelpe.
  • Noter telefonnummeret til den norske ambassaden som ligger i det landet du skal besøke. Det kan være lurt å lære nummeret utenat – lapper kan bli borte, og du kan miste eller bli fratatt mobiltelefonen. Du kan også kontakte UDs operative senter fra hvor som helst i verden og når som helst på døgnet på Tlf. +47 23 95 00 00 eller pr. e- post: UDops@mfa.no.