Ufrivillig etterlatt i utlandet

Er du bekymret for å reise til utlandet i sommerferien? Lever du med sterk kontroll hjemme? Det er lurt å snakke med noen før du reiser slik at du kan få gode råd og hjelp. Det beste er å unngå å reise hvis du er veldig bekymret. Les videre her.

Å reise på ferie med familien er for mange en fin opplevelse. Dessverre er det hvert år noen barn og unge som opplever å bli ufrivillig etterlatt i utlandet. Noen reiser på ferie med familien og får ikke reise tilbake igjen etterpå. Selv om mange utsetter sine ferieplaner på grunn av corona-epidemien er det nå mulig å reise ut av Norge.

Hvordan kan du vite om dette kan skje med deg? Det er dessverre ikke alltid lett å vite på forhånd, men det er noen faresignaler du kan tenke på. Ungdommer som blir etterlatt i hjemlandet har ofte vært i konflikt med familien sin lenge. Det kan for eksempel være lengre konflikter rundt fravær fra skolen, fester, rus, kjærester og hvilke venner man henger med. Noen foreldre prøver å løse slike konflikter ved å sende barna til familie eller skoler i utlandet. Ungdommer som opplever sterkt press fra familie for å forlove seg eller gifte seg bør også være klar over risikoen for at dette kan skje på reise i hjemlandet.

Hvis du eller en venn av deg er bekymret er det viktig å snakke med noen før reisen! Det er dessverre veldig vanskelig for norske myndigheter å hjelpe deg i utlandet. Dersom du er under 18 år, er det dine foreldre som har ansvaret for deg, også i utlandet. Ved stor bekymring er derfor det beste rådet å ikke reise.

Vi vet at det ikke er så lett å si nei til en slik reise alene. Du kan snakke med en voksen du har tillit til før reisen, slik at du kan få hjelp og støtte til å ikke reise. Snakk med en lærer, rådgiver, minoritetsrådgiver eller helsesøster, og fortell han eller henne hva du er bekymret for. For noen hjelper det å ta med seg en god venn når man skal fortelle noe vanskelig. Du kan også ringe og chatte med alarmtelefonen for barn og unge på telefon 116 111 hele døgnet.

Minoritetsrådgiverne finnes på flere skoler i Norge og jobber spesielt med å unngå at barn og unge blir etterlatt i utlandet. De har taushetsplikt. Du kan også snakke med dem om andre ting som bekymrer deg før sommerferien. Vi håper du får en fin sommer og at du deler bekymringene dine med noen.

Film om å bli sendt bort

Noen ganger tror foreldre at barn må oppdras på en annen måte og ønsker å sende dem til utlandet. Filmen viser et eksempel på dette, kjenner du deg igjen?

Reiseråd hvis du er bekymret

  • Registrer deg før du reiser på www.reiseregistrering.no. Da vet norske myndigheter hvor du er, selv om det er begrenset hva de kan gjøre.
  • Legg igjen kopi av pass, billett og adresseopplysninger hos en voksen du stoler på (skolen, barnevernet, andre).Ta med deg en kopi av passet ditt og ekstra penger.  Gjem dette godt!
  • Avtal telefonsamtaler eller kontakt på nett med en person i Norge som du har tillit til.
  • Noter telefonnummeret til den norske ambassaden som ligger i det landet du skal besøke. Det er lurt å lære nummeret utenat - lapper kan bli borte!
  • Mobiltelefon med kontantkort virker ikke i utlandet. Dersom du har mobiltelefon med kontantkort må du skaffe et lokalt abonnement når du kommer frem til reisemålet.

Hvis noen blir ufrivillig etterlatt i utlandet

  • Ta kontakt med den nærmeste ambassade. Kontaktinformasjon over alle norske ambassader på norway.no. Ambassaden kan gi råd og veiledning, og sammen med andre norske myndigheter vurdere hvordan de best kan hjelpe.
  • Noter telefonnummeret til den norske ambassaden som ligger i det landet du skal besøke. Det kan være lurt å lære nummeret utenat – lapper kan bli borte, og du kan miste eller bli fratatt mobiltelefonen. Du kan også kontakte UDs operative senter fra hvor som helst i verden og når som helst på døgnet på Tlf. +47 23 95 00 00 eller pr. e- post: UDops@mfa.no. 

Ta meg vekk!