Fjerntolking: løsning eller problem?

Jessica Pedersen Belisle Hansen har skrevet bok om fjerntolking, og møter her Hanne Løfsnes og Martin Bakken fra IMDi til en sofaprat om hvordan teknologi og omgivelser påvirker en tolket samtale.

Sist oppdatert: 23. april 2023

Tidspunkt

21. april 2023 14.00-15.30 Legg i kalender

Sted

Kulturhuset, Youngs gate 6, 0180 Oslo Se på kart

Arrangør

IMDi Send e-post til arrangør

Pris

Gratis

Fjerntolking er et samlebegrep for tolking som foregår over telefon eller skjerm. I sin nye bok Fjerntolking: En bok om meningsdannelse, beskriver Jessica Pedersen Belisle Hansen hvordan tolkede og fjerntolkede samtaler gjennomføres, hvordan deltakerne i slike samtaler forhandler om mening, og hvilke muligheter og begrensninger som ligger i teknologien fjerntolkingen foregår gjennom. 

Til denne sofapraten har Hanne Løfsnes (IMDi) invitert Jessica for å fortelle om boken, mens Martin Bakken (IMDi) vil fortelle om IMDis innsats for økt og bedre bruk av skjermtolking i offentlig sektor. Både boken og IMDis arbeid har som målsetning å gi deltakerne i fjerntolkede samtaler et bedre utgangspunkt for å oppnå god kommunikasjon.  

Fjerntolking øker offentlig sektors tilgang på kvalifiserte tolker, og i et land hvor folk bor spredt over store avstander, er det nødvendig at en del av oppdragene gjennomføres uten at tolken er fysisk til stede. Skjermtolking (videomediert tolking) gir samtaledeltakerne tilgang til visuell kommunikasjon, og regnes derfor i mange tilfeller som en bedre løsning enn telefontolking. Men bruken av skjermtolking er forbundet med en hel del utfordringer og det er ikke bare å koble seg på teams og tenke at alt er i orden. 

Kunnskap om teknologien som kreves, hvordan denne skal brukes, hvordan omgivelsene spiller en rolle og hvordan man kan legge til rette for samtalen, er avgjørende for et vellykket resultat. Som på så mange andre områder i samfunnet utgjør teknologien både en løsning og et problem. 

Ta turen innom Kulturhuset og bli klokere på hva som skjer når tolken deltar over telefon eller skjerm. IMDi byr på noe godt å bite i, kaffe og te.

Det vil bli tolking til tegnspråk.

Fant du det du lette etter?