Tegneserie + Superhelt = Super Informasjonsformidling

Francine Mbanza Jensen i Unity Spark har skapt den norsk-burundiske superhelten Kira for å informere om korona, smittevern og vaksine.

Oppsummering

  • Utfordring:

    Det kan være vanskelig å finne konkret og enkel koronainformasjon for barn, unge og de som ikke kan så godt norsk. 

  • Tiltak:

    Koronainformasjon gjennom tegneserier, og formidling gjennom historiefortelling.

  • Resultat:

    Informasjon om korona har nådd ut til målgruppen.

Sist oppdatert: 8. februar 2023

Bilde av Francine Mbanza Jensen i Unity Spark

Mål og målgruppe

Målet med å lage en tegneserie var å nå ut til flere på en interessant og spennende måte. Målgruppen er barn, unge og voksne som ikke kan så godt norsk.

Bildet viser rollebesetningen på scenen.
Teaterforestilling med Kira om pandemien og vaksiner. Forestillingen ble streamet live og kan fortsatt sees på YouTube. Foto:Francine Mbanza Jensen.

Om tiltaket

Francine Mbanza Jensen er grunnlegger og daglig leder av den frivillige organisasjonen Unity Spark som er en en gründerhub for kvinner og menn i et flerkulturelt miljø. Francine har skrevet masteroppgave om flerkulturelt entreprenørskap i Norge og så behovet for en hub som gir entreprenører en sjanse til å bidra til positiv verdiskapning. Dette er viktig både for den enkelte innvandrer, men også for det norske samfunn som helhet. Unity Spark bidrar med informasjon, rådgivning, kurs og nettverkbyging i tillegg til et fysisk lokale. I Unity Spark sine lokaler i Fyllingsdalen, samles nå gründere med mange ulike bakgrunner. 

Francine fikk ideen til tegneserien i begynnelsen av pandemien. Hun og datteren hadde mange spørsmål som det var vanskelig å finne svar på. Mange andre hadde de samme spørsmålene.  Francine og datteren liker begge tegneserier og begynte derfor å lese og skrive en historie om det som skjedde. Dette utviklet seg til en tegneserie om Kira og livet i Lockdown.

Kira er en norsk-burundisk superhelt som har evne til å sanse sårbare personer som trenger hjelp, eller noen å snakke med. Kira forflytter seg mellom byer, land og kontinenter ved hjelp av en såkalt ballgate og viser vei til de som trenger hjelp.

Gjennom tengneserie,  en kombinasjonen av illustrasjoner, tekst og en spennende eller morsom historie, har de fått ut budkskap om korona til folk man kanskje ellers ikke ville nådd ut til. De har fått gode tilbakemeldinger fra både små og store og mange kom på samlinger de arrangerte. Blant annet ble det satt opp en teaterforestilling. Tegneserien er distribuert elektronisk via WhatsApp, epost eller sosiale medier. 

Det var et bevisst valg at superhelten er en kvinne med ikke-etnisk norsk opprinnelse. Francine ville skape et positivt forbilde for personer som kan assosiere seg med henne.

Totalt er det gitt ut 3 tegneserier om Kira. Først kom «Lockdown», deretter «Julepandemi» og «Ingen dans på vaksiner». Illustrasjonene og tegneseriene er inspirert av livet under pandemien i Bergen og i Norge

 

Bilde av mor og datter med tegneserie.
Etter en panelsamtale om Kira, pandemien og vaksiner fikk alle med seg tegneserier hjem. Foto: Francine Mbanza Jensen

Organisering, økonomi og samarbeid

Med finansiering fra IMDi kunne Francine og Unity Spark formidle tegneseriene gratis både fysisk og digitalt på ulike språk. De fikk de også mulighet til å skape flere aktiviteter. De har holdt samlinger, skrevet historier, tegnet, designet, oversatt og distribuert tegneseriene. Francine vektlegger at samarbeid har vært avgjørende for å spre informasjon om korona gjennom tegneserien.

Her er noen av samarbeidspartnerne:

  • Litteraturhuset i Bergen
  • Bonusbarn Laksevåg og BonusBarn Fyllingsdalen 
  • Barnekirken og speidergruppe hos Frelsesarmeen i Bergen
  • Empo Flerkulturelt ressurssenteret 
  • Elvetun Ungdomshus
  • Der Journal  

I tillegg har forlaget JenZa AS vært med på å skrive, produsere og gi ut tegneseriene fysisk og digitalt. Og for å oversette og formidle tegneseriene har personer med flerkulturell bakgrunn, som snakker ulike språk, bidratt. Leger har kvalitetssikret det faglige innholdet og vært med på samlinger. 

Fra samling på Litteraturhuset i Bergen. De arrangerte også en workshop der barna kunne lage sine egne virus. Foto: Francine Mbanza Jensen

Slik kommer du i gang

  • Ha en ide og undersøk om ideen er noe andre er interessert i.
  • Opprett samarbeid med relevante aktører som kan utføre jobben.
  • Bruk nettverket til å kvalitetssikre produktet ditt.
  • Man trenger finansiering til å lage, designe, trykke og distribbuere.
  • Bruk medisinke eksperter for å kvalitetssikre at informasjonen er riktig.
  • Tegneserier kan brukes til mange tema. For eksempel miljø, rasisme eller negativ sosial kontroll.
  • Vær kreativ!

Lenker

Kontaktinformasjon

Francine.jpg

Navn:Francine Mbanza Jensen

Stilling og arbeidssted: Daglig leder for Unity Spark

Telefon: 47 44 78 35

E-post: fafacous@hotmail.com

Fant du det du lette etter?